January 18, 2012 Leave your thoughts

Principalele prevederi legislative cu privire la utilizarea aplicatiilor software de calculator se gasesc in Legea 8/1996 privind drepturile de autor. Cand timpul va permite, va recomandam sa o cititi, pentru a fi constienti de toate riscurile la care va supuneti, si care sunt situatiile de licentiere corecte.

Cine poate sesiza Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, pentru a initia un control al situatiei companiei dumneavoastra?

Principalul indreptatit sa solicite un astfel de control este chiar producatorul softului respectiv (art. 139 Legea 8/1996), insa acest control poate sa fie initiat din multe alte surse: organismele de gestiune, asociatiile de combatere a pirateriei sau de persoanele autorizate sa utilizeze drepturi protejate prin Legea 8/1996. La aceste controale poate participa si detinatorul dreptului de proprietate, respectiv Microsoft.

Totusi, motivul cel mai des intalnit in astfel de controale a fost sesizarea facuta de un „proaspat” fost angajat, nemultumit de cum s-a incheiat colaborarea. Un alt motiv des intalnit l-ar constitui controale initiate de companii cu care au colaborat, dar carora nu li s-au mai platit facturile.

Ce sanctiuni se aplica in cazul in care nu sunt detineti licentiate toate aplicatiile pe car ele folositi?

Prima masura care se dispune in situatia in care se constata ca utilizati aplicatii software nelicentiate este aplicarea unei amenzi intre 10.000 lei si 20.000 lei (pentru persoanele juridice).

Alte masuri care se pot aplica:

  • Confiscarea suporturilor pe care se afla programele de calculator nelicentiate
  • Despagubiri, solicitate de detinatorul dreptului de autor, reprezentand triplul valorii integrale a aplicatiilor folosite
  • Despagubiri, calculate ca si prejudiciu cauzat detinatorului dreptului de autor, privind castigul nerealizat
  • Despagubiri reprezentand castigurile realizate nedrept de faptuitor
  • In anumite situatii, pentru administratorul societatii, se poate ajunge la realizarea unui dosar penal si sanctionat cu inchisoare.

 

Cum sa procedati pentru a preveni aceste probleme?

Intrucat costul licentelor este foarte mare, cel mai bun lucru este sa aveti pusa la punct o politica de licentiere pe care sa o respectati, astfel incat sa puteti ajunge in punctul in care toate aplicatiile folosite functioneaza cu licenta.

Politica de licentiere trebuie facuta individual, pentru fiecare companie in parte, in functie de numarul de echipamente detinute, numarul de aplicatii folosite si de frecventa achizitiei echipamentelor noi.

Puteti afla cum sa verificati daca licentele detinute sunt valide accesand link-ul acesta.

Categorised in: ,

Leave a Reply

Ai intrebari despre serviciile Rezolvit sau despre beneficiile externalizarii ?

Nu stii ce abonament se potriveste perfect afacerii tale ?

Stabileste o intalnire

Solutii de optimizare IT, direct in inbox!

Fii la curent cu cele mai noi tehnologii si servicii IT pentru afacerea ta!

Call Now ButtonContact
FR DE ES RO